Øvelse 6: Mindmap – kortlægning af kompetencer

Metoden kan bruges til at skabe klarhed på, hvad en personalegruppe laver af arbejdsopgaver, og hvilke kompetencer der er i spil. Metoden består i at konkretisere og tydeliggøre processen fra vision/mål/værdi til konkrete handlinger.

Af Kompetencernes ABC 31/05/2015

Et mindmap består af et centrum, der indeholder et udsagn (vision/mål/værdi), som arbejdsgruppen, ledergruppen eller dig selv gerne vil udforske og konkretisere. Man kan enten tegne det enkelte mindmap på et stykke papir eller på en tavle. 
Illustration: Mindmap

Sådan gør du:

  1. Tag et hvidt stykke papir, tegn en cirkel i midten og skriv dit spørgsmål eller emne i cirklen. For eksempel: Mine kompetencer, mine arbejdsopgaver det seneste år, mine fremtidsdrømme.
  2. Tegn en streg ud fra cirklen til en ny cirkel, og skriv det første der falder dig ind om emnet dér.
  3. Ud fra den nye cirkel kan du så tegne flere streger ud til andre tanker, eller du kan tegne nye streger ud fra den centrale cirkel, alt efter hvordan tankerne hænger sammen med hinanden. Nedfæld alt hvad du kan komme i tanke om. Start i midten ved hovedtemaet og lad dine tanker bogstaveligt talt forgrene sig ud derfra. Alt er tilladt: ord, tegninger, billeder og symboler.
  4. Det gode ved et mindmap er, at du kan arbejde i mange retninger på én gang. Hvis du ikke kan finde flere associationer til dit hovedtema, tager du bare fat i et nyt ord i dit mindmap.
  5. Når du er færdig, har du et mindmap over dit emne. Her kan du se, hvordan tingene hænger sammen, og du får et bedre overblik over dit emne.

Tid og ressourcer 
15 minutters mindmapforberedelse er en af de mest effektive måder at samle fokus og sammenhæng. Arbejdet med mindmap kan også foregå i en eller flere arbejdsgrupper. Længden afhænger af antal emner man vil arbejde igennem og af ambitionsniveau. Dog minimum 30 minutter pr. emne.

Her kan du få elektroniske mind-maps: www.thebrain.comwww.visual-mind.comwww.mindjet.com

Den Kommunale Kompetencefond

Søger I støtte til kompetenceudvikling? Den Kommunale Kompetencefond støtter dig med op til 25.000 kr. til kompetencegivende uddannelser. For at kunne søge skal man være omfattet af en overenskomst mellem KL og et af de forbund, der er med i aftalen om fonden.

Læs mere om hvem der er omfattet af aftalen, og hvordan du søger her

MUS-automaten

Her kan du danne et MUS-skema

Gå til MUS-automat

Debatværktøjet

Her finder du et debatværktøj til kompetenceudvikling i MED-udvalget og på arbejdspladsen

Gå til debatværktøjet