sang

Kan man synge sig til trivsel og flere medarbejdere? I Helsingør gør de forsøget

I Helsingør Kommune har ledere og medarbejdere på ældreområdet indspillet velgørenhedssangen "Afrika" med en ny tekst, der handler om det gode arbejdsliv. Der er brug for at gå nye veje i rekrutterings- og trivselsarbejdet, lyder det.

Af Irene Aya Schou 16/11/2018

Alle kender velgørenhedssangen "Afrika", hvor kendte popstjerner synger sig direkte vej til danskernes hjerter. I Helsingør Kommune har de gjort sangen til deres helt egen. 

Her er det ikke Nanna, Thomas Helmig og andre kendte sangere, der står bag mikrofonerne, men derimod Solvej, Margrethe og Margit. I stedet for Afrika synger de om trivsel og godt arbejdsmiljø, og videoen er ikke optaget i et studie men på seks-syv forskellige arbejdspladser i kommunen.

For Margrethe Kusk Pedersen, der er øverste chef for ca. 1200 medarbejdere i Center for Sundhed og Omsorg, er sangen et udtryk for, at ledere og medarbejdere på ældreområdet har brug for at gå nye veje.

- Vi har brug for at gøre noget godt sammen og begejstre hinanden. Vi skal vise, at vi prioriterer hinandens arbejdsmiljø, at vi vil hinanden. På den måde brander vi også faget og får nemmere ved at rekruttere, siger hun.

Ideen opstod på MED-møde

For hvad gør man, når ældresektoren mangler hænder, og der er plads til begejstring i en grå og presset hverdag? Man skriver en sang. 

Ideen opstod på et MED-møde i Center for Sundhed og Omsorg i Helsingør Kommune. Center-MED ønskede at gøre noget ekstra for at skabe opmærksomhed omkring en trivselsundersøgelse, så man fik en højere svarprocent.

- Vi kiggede hinanden i øjnene og sagde: 'Ja, vi skal have en trivselssang', og det har været en vidunderlig oplevelse. Det giver et helt andet fællesskab, når vi laver noget andet sammen end det, vi plejer, og alle er med, fortæller Solvej Rolin, der er sygeplejerske, fællestillidsrepræsentant og medarbejderrepræsentant i center-MED i Helsingør Kommune.

Trivsel er dig og mig

Kommunen er begunstiget af en klaver-spillende kommunaldirektør og en godt syngende fællestillidsrepræsentant. Solvej Rolin sang et lydspor, som kollegerne kunne have i øret, mens de sang med. Kommunaldirektør Stine Johansen listede ned i byrådssalen og indspillede melodien på et klaver.

Derefter tog Solvej Rolin og Margrethe Kusk Pedersen rundt til arbejdspladser i både hjemmeplejen, plejecentre og visitationen og fik kollegerne til at synge med på: "Alle går vi rundt i vores egen lille verden, drømmer om gode arbejdsdage og et herligt miljø" - en tekst, de to havde skrevet i fællesskabet. 

- Det giver et kæmpe energiløft at synge, og vi har forpligtiget hinanden på, at trivsel er alles opgave - ikke bare kommunaldirektørens, centerchefens eller de tillidsvalgtes. Trivsel er dig og mig, siger Solvej Rolin og understreger, at også køkkenassistenter og pedeller deltog i indspilningen. 

Megafedt og super autentisk

Sangen ligger på kommunens Intranet. Margrethe Kusk Pedersen har desuden lagt indspilningen på sin personlige LinkedIn profil. Det samme har kommunaldirektør Stine Johansen.

- Folk synes, det er megafedt og super autentisk, at vi bare står der og synger, og så er det en god og vigtig sag, fordi vi mangler dygtige medarbejdere. Og tænk at have en MED-organisation, der tager medansvar og som siger: 'Hvordan kan vi bidrage til at skabe en positiv og anderledes opmærksomhed omkring vores arbejdspladser,' siger Stine Johansen.

Begejstring ind i hverdagen

Om sangen på sigt giver flere hænder i ældreplejen må vise sig. For fællestillidsrepræsentant Solvej Rolin har sangen skabt begejstring og fællesskab, og når det kommer til stykket, er det måske én af de allervigtigste ting i rekrutteringsarbejdet. 

- Hvis vi kan få den begejstring drypvis ind i vores dagligdag, vil det være fantastisk. Hvis vi kan portrættere os selv på en anden måde end den evige fortælling om, hvor hårdt det er i hjemmeplejen eller på plejecentret, For der er jo en grund til, at vi alle sammen går på arbejde hver dag, siger Solvej Rolin.  

Under alle omstændigheder har medarbejdere og ledere haft en festlig dag, og svarprocenten på trivselsundersøgelsen er landet på 89 procent - hvilket er rigtig pænt for et stort velfærdsområde. 

- Vi har brug for de svar, så vi kan gøre noget for trivslen, og nu ved vi i hvert fald, hvad der kan skabe begejstring og gejst, siger centerchef Margrethe Kusk Pedersen. 

Se videoen fra Helsingør Kommune her 

Fem hurtige om rekrutterering:

Hvad gør Helsingør ellers for at rekruttere nye medarbejdere?

Sangen var ikke oprindeligt en del af vores rekrutteringsindsats. Center for Sundhed og Omsorg har ultimo september 2018 etableret en Task Force gruppe, der mødes én gang ugentligt med fokus på rekruttering og fastholdelse på sundheds- og ældreområdet.

Hvem er med i gruppen?

Gruppen består af repræsentanter fra alle centerets enheder, konsulenter fra henholdsvis Personaleservice, Kommunikation og Team Udvikling samt andre relevante parter, der trækkes ind i gruppen ad hoc.

Hvad er ideen med gruppen?

Ideen med Task Force gruppen er at generere ideer, der kan imødegå udfordringerne med rekruttering og fastholdelse og afprøve disse fra det ene møde til det næste - små eksperimenter, der testes og vurderes, hvorpå der igangsættes nye.

Hvad arbejder gruppen konkret med?

Task Forcen arbejder blandt andet med nye tanker omkring fleksibel arbejdstid, konstruktive og kreative stillingsannoncer, etablering af internt vikarkorps, ny struktur for introduktion af medarbejdere. I denne gruppe drøftes også initiativer til at tiltrække uddannelsessøgende, primært SOSU-elever.

Hvem er mødeleder?

Jeg står selv op som mødeleder hver uge.

Besvaret af Margrethe Kusk Pedersen, centerchef for Center for Sundhed og Omsorg i Helsingør Kommune.