Spot et talent - skab en leder

Spot et talent - skab en leder

Over halvdelen af de kommunale overtandlæger går på pension inden for de næste 5-10 år.
Man siger, at det i gennemsnit tager fem år at skabe en leder, og derfor er det nu, at en ny generation af tandplejeledere skal spottes. Så hjælp os med det!

Af Personaleweb 19/01/2015
DOFT,
KL

Det er dig, som overtandlæge, der kan sætte processen godt i gang.

Trin 1: Få øje på talentet

Det er vigtigt at have noget lederuddannelse. Det er bare ikke nok. Der skal ligge den rigtige personlighed bag.

Ida Lichtenberg, overtandlæge i Greve.

Som leder for tandplejen ved du, hvad det kræver at lede en organisation og du ved, hvilke udfordringer, din efterfølger vil stå over for.

Ida Lichtenberg, overtandlæge i Greve Kommune, har været leder i 20 år. Hun fortæller, at hun først og fremmest ser på personligheden, når hun skal spotte et ledertalent. Hun leder efter talenter blandt tillidsrepræsentanter og blandt de uformelle ledere; dem, der tager over, når overtandlægen ikke er der.

Hanne Jacobsen, overtandlæge i Horsens, fortæller, at hun spotter talenter i DOFT’s lokalforeninger, fordi det ofte er her, de engagerede kolleger med flair for ledelse holder til.

Væksthus for Ledelse har gennem undersøgelser fundet frem til fem kernekompetencer hos de ledere, der lykkes:

  • En relationel forståelse.
  • En tillidsvækkende sparring.
  • En konfronterende intervention.
  • En insisterende delegering.
  • En rodfæstethed under pres.

Læs om de fem kompetencer her: Kodeks for god ledelse og Ledere der lykkes

Trin 2: Leder – skal, skal ikke?

Der er meget prioritering forbundet med lederjobbet. Og det er rigtig vigtigt, at man lærer at prioritere, så der er fokus på det, der haster mest, og det der giver mest mening.

Rikke Østergaard Reich, overtandlæge.

Når talentet er spottet, skal medarbejderen have hjælp til at blive afklaret. Er ledervejen den rigtige at gå? Hjælp talentet ved at give et realistisk bud på, hvad rollen som leder indebærer, og hvad jobbet rummer af opgaver og udfordringer.

Rikke Østergaard Reich, overtandlæge i Frederikssund, fortæller, at jobbet rummer en del administrative opgaver, der gør hende i stand til at påvirke processerne og skabe udvikling, men at der også er tid til det faglige gennem fx kurser, konsulentpatienter og faglig sparring med kolleger. At få medarbejderne med er en stor del af opgaven som leder, fortæller Rikke. For hende handler det om at opdage medarbejdernes fulde potentiale – og få dem til selv at se det.

Tag fx en dialog med talentet om disse spørgsmål:

  • Hvad indeholder en dag, en uge eller en måned helt konkret for dig som leder?
  • Hvordan oplevede du selv overgangen fra at være kollega til at være leder?
  • Hvad har du oplevet som en største gevinst og den største udfordring som leder?
  • Har du kunnet holde fast i dit fag, selvom du valgte ledervejen - hvordan?

Væksthus for Ledelse har udformet en test til potentielle ledere. Anbefal dit talent at tage testen for at afprøve nogle ledelsesdilemmaer på egen krop.

Find testen her: Ledere, der spirer

Viser det sig, at talentet efter grundige overvejelser vælger at takke nej til ledervejen, skal medarbejderen hjælpes godt tilbage. Vær opmærksom på at melde beslutningen respektfuldt og konstruktivt ud i organisationen.

Trin 3: Leder, ja tak

Fra talentet har sagt ja til at gå ledervejen, og til lederjobbet er en realitet, kan der være flere veje at vælge. Både personlig udvikling, tilegnelse af ledelseskompetencer og praktisk erfaring kan være en nødvendig del af processen.

Anne Mønster, distriktstandlæge i Fredensborg, deltog i forbindelse med et ledertalentprogram, iværksat af Fredensborg kommune, i et selvvalgt praktikophold. Formålet med opholdet var blandt andet, at talenterne skulle hente inspiration udefra. Anne fulgte overtandlægen i Gentofte Kommune, og det var et meget givende forløb. Hun fortæller, at udover at få indblik i en anden ledelsesstil, end den hun kendte i forvejen, åbnede det muligheder for et godt samarbejde med Gentofte kommunale tandpleje. I dag samarbejder hun med distriktstandlægerne i Gentofte.

Fredensborg har siden 2009, ligesom også andre kommuner, iværksat ledertalentprogrammer for medarbejdere med lyst til ledelse. Chefkonsulent Kim Scharff-Olsen fortæller, at programmet har bidraget til en afklaring for det enkelte ledertalent om ledelse er vejen for dem. Ud af de 45 talenter, kommunen indtil videre har haft i et talentforløb – blandt andet fra den kommunale tandpleje - er 1/3 blevet ledere.

Brug fx disse metoder til udvikling af ledertalentet:

  • Træn ledelse i hverdagen, uddeleger afgrænsede ledelsesopgaver til talentet, det giver et praksisnært billede af livet som leder.
  • Indstil talentet til en lederuddannelse, diplom, master eller enkelte fag.
  • Åbn døren til dit eget netværk af ledere og match talentet med en mentor eller sparringspartner fra en anden kommune.
  • Opfordr talentet til at indgå i talentnetværk.

LÆS MERE: Let vejen for de nye ledere

Trin 4: Overdragelsen

Nogle af mine bedste råd er:    Spil bolden på en måde, så andre kan ramme dem. Vælg gode samarbejdspartnere og brug dem. Giv andre del i succeserne. Lyt meget.

Irene Lund, overtandlæge i Faaborg-Midtfyn.

Når talentet er klar til at overtage lederposten, så husk at give dine bedste råd med på vejen. Det er ofte de uskrevne regler og de uudtalte forventninger, der volder de nye ledere de største problemer i starten af deres lederkarriere. Tag gerne dialogen i god tid før overdragelsen og giv samtidig organisationen indtryk af, at du overdrager rollen til en, du har fuld tillid til, men at den nye leder naturligt nok har sin egen dagsorden og ledelsesstil.

Erik Sørensen har været overtandlæge i Silkeborg i 27 år og har masser af erfaring med i bagagen, også når det handler om at håndtere udfordringerne i ledelse. Han forklarer, at de erfaringer er vigtige at dele med de yngre kræfter, og at storytelling er en glimrende læringsform. I det hele taget hører dét at dele ud af sin erfaring og viden med til den faglige livscyklus, når man giver stafetten videre, fastslår han.

LÆS MERE: Let vejen for de nye ledere

Download guide

Guiden er sendt ud til alle overtandlæger og tillidsrepræsentanter som introduktion til kampagnen: Spot et talent – skab en leder. Hent den ved at klikke på billedet.

Relevante publikationer

Som hjælp til processen med at spotte nye talenter er her et udpluk af relevante publikationer fra Væksthus for Ledelse:

Test henvendt til ledertalenter: