protese

7 gode råd til plejepersonalet: Sådan hjælper I de ældre med tænderne

Ting, du ikke vidste om ældres tandsundhed. Læs her, hvorfor eddike og Blå Biotex er din bedste ven, når det gælder rene tænder og proteser.

Af Irene Aya Schou 22/05/2018
Fremfærd

Læg protesen i blød i Blå Biotex, så bliver den glat og lækker, brug mellemrumsbørster, så der ikke sidder madrester mellem tænderne. Børst tænder på borgeren, mens de ligger skråt i sengen op ad en pude eller sidder i en god lænestol. Det giver bedre mulighed for øjenkontakt med borgeren og gør tandbørstningen lettere.

Det er blandt de gode råd, personalet på plejecentre i tre kommuner deler ud af efter at have deltaget i et projekt under Fremfærd Ældre. Et projekt der har til formål gennem tværfagligt samarbejde mellem tandplejere og frontpersonale at forbedre de ældres tandsundhed.

To social- og sundhedsassistenter, en plejehjemsleder, en kommunal tandpleje og formanden for Danske Tandplejere giver her en række fif til, hvordan man får den bedste tandsundhed.

1. Vask protesen i Biotex

Mange ældre har ikke længere deres egne tænder og må bruge en protese. Sådan en protese, som man har haft i mange år, kan nemt blive lidt brun og sort i kanten. Men det er der råd for.

- Vi lærte at bruge Blå Biotex til at vaske den med, hvis der er belægninger på. Det betyder meget for de ældre, at de har en protese, som de synes, er ren og lækker at få i munden, og det bliver den, hvis den har ligget i blød i Blå Biotex, siger Birthe Badstue, leder af Ældrecenter Æblehaven i Assens Kommune.

Fra tandplejen i Horsens Kommune tilføjes der, at man også kan bruge flydende sæbe (håndsæbe eller opvaskemiddel) til at vaske proteser med, og at en protesebørste er et must i den daglige rengøring. 

- Flydende sæbe bruges i stedet for tandpasta i den daglige rengøring. Biotex bruges kun til at lægge den i blød i ved behov, f.eks. hvis der er misfarvninger. Her vil sæbepulvers enzymer virke opløsende, lyder det.

2. Afkalk protesen i eddike

En protese må ikke børstes med tandpasta, der indeholder slibemiddel, da det ødelægger overfladen. I stedet kan man afkalke protesen i eddike.

- Protesen skal ligge i en blanding af vand og eddike natten over, ikke hver nat, men når der er behov for det. Mange kan tænke: ’Eddike er ikke godt for emaljen’, men en protese er anderledes end almindelige tænder, siger Heidi Larsen, social- og sundhedsassistent på Æblehaven i Assens Kommune.

LÆS OGSÅ: Tværfagligt samarbejde forbedrer ældres tandsundhed markant

3. Skab et trygt rum

Ældres tandsundhed er et følsomt og til tider tabubelagt område. Det skyldes bl.a., at man som medarbejder bryder intimsfæren ved at hjælpe med tandbørstningen. Her er det vigtigt at gå til sagen uden berøringsangst, siger formand for Danske Tandplejere, Elisabeth Gregersen.

- Det er vigtigt at stå foran borgeren og få øjenkontakt og gøre dem trygge, så man ikke pludselig kommer bagfra med en tandbørste. Som plejepersonale skal man vænne sig til, at man har meget tæt kontakt. Måske overskrider man endda ens egen grænse, siger hun.

4. Lav en tandstatus

Hvis der er en tandplejer tilknyttet plejecentret, kan man få lavet en tandstatus på hver enkelt borger. Tandstatussen gør, at man ved, hvordan det plejer at se ud inden i munden på den enkelte.

- Det gør, at man tydeligere ser, hvis der er en forandring, f.eks. hvis farven på slimhinder ændrer sig, eller der er plak på en protese, siger social- og sundhedsassistent Kathrine Urup fra Toftevang Plejecenter i Silkeborg Kommune.

Fra Danske Tandplejere tilføjes det, at man også med fordel kan få lavet en mundplejeplan, der beskriver, hvordan den enkelte borger skal tages hånd om i det videre forløb med mund- og tandpleje.

5. Børst tænder liggende

Skal tandbørstning altid foregå foran håndvasken i badeværelset? Nej, det behøver det ikke. Nogle gange kan det være en fordel at børste tænder på borgeren, mens de ligger skråt i sengen op ad en pude eller sidder i en god lænestol.

 - Det kan være nemmere at komme til og se, hvad der foregår, hvis borgeren ligger halvt ned. Og nogle gange er borgeren også sengeliggende i forvejen, siger Heidi Larsen fra Æblehaven i Assens.

6. Læg protesen tørt om natten

Man har fra gammel tid hørt, at proteser skal ligge i vand om natten. Det skal de ikke. De skal ligge tørt, forklarer plejehjemsleder Birthe Badstue.

- Protesen tager skade af at ligge i vand, og der danner sig nemt svampesporer, siger hun.

Desuden skal man være opmærksom på den slimhinde, der sidder i munden under protesen.

- Slimhinden dækker alle områder, hvor der ikke er tænder. Hvis protesen er fuld af bakterier og sidder i munden, kan man få betændelse og svampeinfektioner i slimhinden. Hvis protesen holdes ren, forbliver slimhinden sund, lyder det fra tandplejen i Horsens.

7. Brug mellemrumsbørster

Tandtråd og mellemrumsbørster er guld værd, fordi madrester har det med at gemme sig mellem tænderne.

- Vi har fået mange beboere til at købe tandtråd og børster, fordi de oplever, at tænderne alligevel ikke er helt rene, selvom de er blevet børstet. Der kan jo sidde en halv steg mellem tænderne, siger Birthe Badstue.

Foto: Johan Poulsen

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Om projekt Ældre og Tandsundhed
Fremfærd ÆLdre logo

Projektet har til formål at uddanne og opkvalificere personalet på landets plejecentre, så det er tilstrækkeligt rustet til at varetage opgaven med at assistere, bistå eller foretage den daglige tandbørstning, som den ældre på lige fod med alle andre borgere har behov for.

Opkvalificeringen består dels af undervisningslektioner i plenum og dels sidemandsoplæring, hvor en tandplejer følges med den plejehjemsansatte rundt til de ældre borgere og ser, hvordan de gør det og om der er noget, der skal ændres.

Projektet er et samarbejde under Fremfærd Ældre og gennemføres i samarbejde mellem KL, Sundhedskartellet og Danske Tandplejere.

Få materiale til undervisningsbrug:

På baggrund af projektet er der udviklet et undervisningsmateriale bestående af en powerpoint-præsentation og talekort, der kan anvendes af tandplejere i alle landets kommuner.

Materialet kan fås ved at kontakte Danske Tandplejere på info@dansktp.dk