Personlige og kollektive strategier forside

Kollektive strategier skal afhjælpe stress

Stress skal forebygges gennem strategier, der både er rettet mod den enkelte og kollektivet. Løsningen skal findes i fællesskabet, fastslår BAR i deres nye serie med værktøjer mod stress.

Af Mille Redanz 13/01/2017

Alle oplever dagligt at få stillet krav både på arbejdspladsen og i privaten. Der er dog stor forskel på, hvordan vi hver især oplever kravene. Oplever vi dem som store eller små? Som spændende eller belastende? Det er derfor forskelligt fra person til person, hvordan og hvornår stressen rammer.

Ifølge BrancheArbejdsmiljøRådets (BAR) serie med værktøjer mod stress er den forståelse vigtig at tage med sig, når man på arbejdspladsen forsøger at lave stress-strategier. Indsatsen mod stress skal ikke kun tage udgangspunkt i den enkelte stressede medarbejdere, men også i kollektivet på arbejdspladsen.

For er der en udpræget pessimisme og mistrivsel at spore blandt kollegerne, risikerer man også selv at blive smittet med det. Løsningen på stress skal derfor opnås gennem en fælles indsats blandt kolleger.

Du kan læse mere om værktøjet her .

De mest effektive stress-strategier

 I kampagnen har BAR sammensat 11 forskellige stress-strategier, som man kan prøve af på arbejdspladsen. Kampagnen foreslår, at man deler stress-strategierne ud til forskellige arbejdsgrupper bestående af to kolleger i hver. Derved får man testet alle strategierne igennem.

Et eksempel på en stress-strategi er, at være mere optimistisk. For måden vi tænker på bestemmer også vores humør og handlinger. Derfor skal man i fællesskab træne sig til følge en optimistisk tankegang.

Strategien starter ud med gruppearbejde, hvor to kolleger skal lave et interview med hinanden om, hvad pessimistisk og optimistisk tankegang kan bidrage med eller have konsekvenser for på arbejdspladsen.

I nedenstående illustration kan du se, hvilke spørgsmål I skal stille hinanden under interviewet.

Derefter skal I sammen udarbejde et mantra, som I kan sige til jer selv i stressede situationer, så I kan fastholde den positive tænkning.

Du kan finde oversigten over alle værktøjer inde på BAR's hjemmeside ved at klikke her

Fakta om Vi forebygger stress sammen

Der findes i alt 10 forskellige videnshæfter, som alle indgår i BrancheArbejdsmiljøRådets serie ”Vi forebygger stress sammen”.

Seriens formål er at sikre et sundt psykisk arbejdsmiljø fri for stress og mistrivsel.

Hæfterne indeholder metoder, der hjælper dig med at forebygge, spotte og håndtere begyndende stress, så du og dine kolleger fortsat kan trives på arbejdspladsen.

Seriens værktøjer er både rettet mod ledelsen, organisationen, individet og arbejdsgruppen, så der kan tages hånd om stressen på de nødvendige niveauer.