Et nyt perspektiv på stress og skam

Forsker ved CBS Pernille Steen Pedersen fortæller i denne video om sin forskning i stress og skam og om udviklingen af nye dialogværktøjer, der kan styrke arbejdsfællesskabet som led i at forebygge stress-sygemeldinger.

Af Irene Aya Schou 26/02/2020
Fremfærd

Bag stressrelaterede sygemeldinger findes ofte en skamfølelse. Derfor skal medarbejdere og ledere sammen opbygge en kultur og en ny sprogbrug, så skammen mindskes.

Sådan lyder det fra forsker Pernille Steen Pedersen, der har brugt de seneste år på at udvikle materialet ”En oplyst anerkendelsesrejse”.

Værktøjer til stressforebyggelse udviklet i tre kommuner

Materialet består bl.a. af hæfter og dialogkort og er blevet til i et forskningsprojekt med tre kommuner og partssamarbejdet Fremfærd.

Mette Bisbo fra Børnehuset Bifrost i Skanderborg Kommune har testet og været med til at udvikle værktøjerne. Hun fortæller i videoen, at værktøjerne giver en anden vinkel på stress og skam og gør det nemmere at tale om tingene i en personalegruppe.

I videoen medvirker også HR-konsulent i Sorø Kommune, Rikke Mauritzen, der har afprøvet de dialogkort, der er en del af materialet. Desuden medvirker ledere og medarbejdere i hjemmeplejen i Rudersdal Kommune, der har været med til at udvikle dialogkortene.  

Filip Christensen, HR-konsulent i Haderslev Kommune, fortæller i videoen om sin personlige oplevelse med stress, og hvordan dialogkortene gør det nemmere at tage snakken om det, der er sårbart.  

Download værktøjer til stressforebyggelse

Værktøjskassen til forebyggelse af stress og styrkelse af arbejdsfællesskabet

Her finder du videoer, hæfter og dialogkort, som I kan bruge i arbejdet med at forebygge stress-sygemeldinger på jeres arbejdsplads.

Værktøjer til at arbejde med stress-forebyggelse og arbejdsfællesskaber

Se filmen: Sådan bruger du materialerne

Se filmen: Et nyt perspektiv på stress og skam

Hør podcasten: Nyt syn på stress og skam

Tema om stress