Sygefravær: Det kan vi lære af andres erfaringer

Sygefravær: Det kan vi lære af andres erfaringer

Hvilke pointer om sygefraværsindsatser tager I med hjem til jeres kommune? Det spørgsmål stillede Personaleweb til en række deltagere på konferencen 'En kur mod sygefravær' 27. oktober.

Af Personaleweb 05/11/2014

Aarhus, Skive, Køge og Høje-Taastrup kommuner har gode erfaringer med at nedbringe sygefraværet eller fastholde sygefraværet på et lavt niveau. Den 27. oktober fortalte de om deres erfaringer på konferencen 'En kur mod sygefravær', som KL og Forhandlingsfællesskabet i fællesskab stod bag. Deltagerne var en blanding af HR-folk, ledere og tillidsrepræsentanter fra kommuner i hele landet. 

Personaleweb spurgte fem af deltagerne: Hvilke pointer tager du med hjem fra i dag?

Læs også om tre kommuners arbejde ved at klikke på artiklerne til højre i denne artikel. 


Bo Rasmussen, Kommunaldirektør, Gladsaxe kommune:

- Man skal passe på med hovsa løsninger, selvom det ser skidt ud med sygefraværet, og man skal se hele vejen rundt. I forhold til Skive Kommune, så fortalte de, hvor vigtigt det er at have tillid i organisationen, og hvordan man gør det. Den inspiration kan jeg bringe med hjem. Og så har jeg lært, at man skal have tålmodighed til sine indsatser - altså give indsatserne tid til at virke og følge op på dem. Og så blev vi også bekræftet i, at vores egne indsatser er i den rigtige retning.


Kirsten Pedersen, Næstformand i Hoved-MED, Nyborg Kommune, Lene Rawashdeh, Fællestillidsrepræsentant, Nyborg Kommune, Janne Lausten, Fællestillidsrepræsentant, Nyborg Kommune:

- Helt konkret, så kan vi se, hvordan vi kunne tage løsningen fra Aarhus Kommune om en sygeportal og implementere den hos os selv. Vi har mange rigtig gode indsatser allerede, og vi synes selv, vi er ret godt med. Men vi får helt sikkert nogle idéer med hjem. 


Torben Søndergaard Nielsen, Arbejdsmiljøkonsulent, Næstved Kommune:

- Vi kan sammenligne os meget med Aarhus Kommune i forhold til deres strategiske tilgang i arbejdet med sygefravær. Selvom det er en meget større kommune. Men jeg har fået inspiration til, hvordan vi griber det an på en mere individuel måde og giver mulighed for differencering. Og så er jeg også blevet bekræftet i, at de indsatser, som vi fokuserer på, fungerer.


Henriette Leth og Janni Moltke Christensen, HR-konsulenter, Aalborg Kommune: 

- Vi har redskaberne, men vi har fået inspiration til, hvordan vi kan lægge fokus andre steder i vores indsats. For eksempel hvordan vi kan styrke vores ledelse og kulturen på arbejdspladserne. Men vi har også fået inspiration til, hvordan vi kan sørge for opfølgning på de forskellige indsatser.


Anette Lund, Næstformand i Hoved-MED, Bornholms Regionskommune:

- Vi har fået inspiration til, hvordan man følger en proces, sætter måltal og involverer MED-systemet. Helt konkret, så er vi i gang med en spareplan, hvor sygefravær kan være en målsætning, så især Høje-Taastrup kunne vi relatere til, også fordi de har den samme organisatoriske opbygning. Og så har vi fået inspiration til, hvordan man holder indsatsen i gang, så den ikke dør ud.