fodaftryk

Medarbejdere sætter grønne fodaftryk på arbejdspladsen

10 arbejdspladser fortæller i ny artikelserie, hvordan de med store og små initiativer tager del i den grønne omstilling.

Af Irene Aya Schou 18/09/2024

Et nyt værktøj inspirerer medarbejderne til grønne mikrohandlinger i Haderslev Kommune. Et utraditionelt samarbejde på tværs af forvaltninger og fagligheder har skabt naturoaser og grønne byparker i Lolland Kommune.

Aalborg Kommune har ansat en grøn agent, der hjælper borgerne med at realisere deres bæredygtige projekter. I Sorø Kommune har en daginstitution indført et affaldssorteringssystem i børnehøjde, der hjælper både børn og forældre til korrekt affaldshåndtering.

Og på Bispebjerghjemmet i Københavns Kommune har medarbejdernes grønne idéer ført til innovative løsninger for at reducere madspild.

Grønne ideer blomstrer overalt

Medarbejdere og ledere på de kommunale arbejdspladser er hver dag med til at iværksætte grønne initiativer, der hjælper miljøet og viser vej til mere bæredygtige og klimabevidste løsninger. 

I en ny artikelserie med 10 historier fra virkeligheden beskrives forskellige grønne medarbejderidéer, der kan inspirere medarbejdere på kommunale arbejdspladser til at tage del i den grønne omstilling.

Det sker i forbindelse med kampagnen "Medarbejdernes grønne ideer", som KL og Forhandlingsfællesskabet står bag.

Bevidsthed om grøn omstilling

De 10 inspirationshistorier repræsenterer kommunale medarbejdere bredt og beskriver initiativer om alt fra affaldssortering i børnehaven og madspildsordning på plejehjemmet til etablering af skovhaver, grønne byparker og andre kommunale åndehuller for dyr og planter.

Målet med artikelserien er at fremme de grønne idéer hos en bred gruppe af kommunale medarbejdere og på den måde bidrage til den grønne omstilling på de kommunale arbejdspladser.

- Ideerne må meget gerne have givet en konkret reduktion i CO2-forbruget eller på anden vis have haft en målbar effekt. Det vigtigste er dog, at ideen har skabt engagement og bevidsthed om bæredygtighed og grøn omstilling på arbejdspladsen og en lyst til at arbejde videre, siger Nina Roth, der er specialkonsulent i KL.

Vi skal dele de gode hverdagsløsninger

Sammen med chefkonsulent Steen Rank Petersen fra Forhandlingsfællesskabet er hun projektleder på kampagnen, der har haft som mål at indsamle og dele medarbejdernes grønne ideer.

En grøn idé kan være med til at nedbringe CO2-udledning og ressourceforbrug, spare på vandet og varmen og fremme genbrug og biodiversitet. 

- Det handler om at fremme og dele de gode løsninger, som relativt nemt kan gennemføres på kommunale arbejdspladser og styrke dialogen i kollegagruppen om bæredygtighed. Derfor er jeg glad for at se de mange anvendelige ideer, der er kommet - lige fra mindre madspild på plejehjemmet og undervisning, der styrker det grønne mindset i skolen, til energibesparelser i svømmehallen, siger Steen Rank Petersen.

De 10 cases er skrevet af konsulenthuset Operate.

Om "Medarbejdernes grønne ideer"

Danskerne er bedre til at fremme den grønne omstilling i hjemmet end på arbejdspladsen. Men hvis Danmarks klimamålsætning om at reducere CO2-udslippet med 70 procent frem mod 2030 skal opfyldes, skal vi huske den grønne omstilling på de mange kommunale arbejdspladser.

Derfor har KL og Forhandlingsfællesskabet med udgangspunkt i en aftale fra OK-21 igangsat en kampagne, der skal indsamle grønne ideer og løsninger til at fremme bæredygtighed og grøn omstilling inden for forskellige tematikker bl.a. affaldssortering, ressourceforbrug, genbrug og transport.

Kampagnen hedder "Medarbejdernes grønne ideer". Den opfordrer medarbejdere, ledere og arbejdspladser til at beskrive og indsende deres grønne idé. På baggrund af de indkomne ideer, vil der blive udvalgt 10 cases.

De 10 cases vil blive foldet mere ud i en række artikler, som præsenteres på denne temaside

Medarbejdernes grønne ideer