I Slagelse Kommune har enheden FOKUS gode erfaringer med Åben Dialog - en tilgang til inddragelse af borgere og pårørende på det specialiserede socialområde. For de fagprofessionelle handler det om at give borgeren tryghed og ubetinget accept.
Forandringer
16 medarbejdere i Slagelse Kommune, der arbejder med udsatte borgere, har de sidste tre år arbejdet med at mobilisere borgernes handlekraft og netværkets ressourcer gennem Åben Dialog-tilgangen. Mød to af dem her.
18 botilbud i 10 kommuner er i gang med at højne medicinsikkerheden for borgere med særlige behov og har på en virtuel læringsdag sat sig mål for, hvordan de vil nedbringe medicinfejl på deres botilbud.
Hvordan arbejder man med at udvikle og vedligeholde det psykiske arbejdsmiljø? Det bliver du klogere på i første episode i podcasten Samarbejde om psykisk arbejdsmiljø.
I projektet Medicinsikre Botilbud skal de deltagende kommuner og botilbud arbejde med Forbedringsmodellen for at løfte kvaliteten i medicinhåndteringen. Få her en introduktion til modellen.
Telefonsamtaler og videomøder i stedet for fysisk fremmøde på jobcenteret bliver brugt med stor tilfredshed mange steder. Københavns Universitet undersøger nu, hvordan jobkonsulenter har arbejdet under corona, og hvad de digitale løsninger betyder.
Det tværkommunale SHS akutteam uden for København skaber resultater både for borgeren, de kommunale samarbejdspartnere, praktiserende læger, hospitalssektoren og akuttelefonen 1813. Få her 10 konklusioner fra evalueringsrapport.
Hvad er akutteamets vigtigste funktion? Hvilke værdier arbejder de efter? Og hvad er svært ved rollen som koordinator i forhold til det gode borgerforløb? Lederen af SHS akutteam, sygeplejerske og MA i Public Governance Anne-Marie Bergstrøm Mølbæk, giver her svarene.
Man ringer aldrig forgæves til det tværkommunale SHS akutteam uden for København. Her arbejder 12 mobile sygeplejersker efter mantraet: 'Alle skal føle sig hjulpet'. Hør en social- og sundhedsassistent fra et plejecenter og en socialpædagog fra et bosted fortælle om, hvordan akutteamet har hjulpet dem.
Et stort arbejdspres fjernede fokus fra kerneopgaven, men et SPARK-forløb har hjulpet medarbejdere og leder i afdelingen for hjælpemidler i Skanderborg Kommune med at prioritere og tænke som en helhed.