Medarbejdere skal turde gå ind i den uventede samtale om døden Social- og sundhedsmedarbejdere er en afgørende medarbejdergruppe, når det gælder om at give borgerne en værdig død, siger overlæge og konsulent Ove Gaardboe.
Bliv klar til samtalen: De syv hverdagsråd Syv tommelfingerregler understøtter en god proces, når kommunen vil udvikle indsatser, der gør medarbejderne 'Klar til samtalen'.
Læs rapport og bliv klar til samtalen Ny rapport afdækker erfaringer med kommune- og klyngeprojekter, der har arbejdet med borgernes ønsker til den sidste tid.
"Den sidste tid" - Sundhedsklynge Midt Projektet har til formål at sikre flest mulige borgere en sidste levetid og en død, der er i overensstemmelse med egne ønsker.
"Tidlig palliation" - Sundhedsklynge Syd og Region H Region Hovedstaden udvikler for øjeblikket et tværsektorielt kursusforløb om tidlig palliation og den sidste tid i livet.
"Det gode palliative forløb" - Ringkøbing Skjern Kommune Projektets formål er at sikre borgerne gode palliative forløb gennem at øge de sundhedsfaglige medarbejderes faglighed.
"BYG BRO" - Gribskov Kommune, NOH og almen praksis Igennem to år har Nordsjællands Hospital, Gribskov Kommune og praktiserende læger styrket samarbejdet om palliation til kommunens borgere.
"Tidlig og koordineret palliativ indsats" - NSR-Klyngen Et afprøvningsprojekt med deltagelse af Slagelse Sygehus, Næstved Kommune og almen praksis.
"Den sidste tid" - Nykøbing Falster Klyngen Projekt skal styrke samarbejdet mellem sektorer om den sidste levetid for ældre som eksempelvis bor på plejehjem.
"STOP OP! - Før livet stopper" - Sundhedsklynge Nord Sundhedsklynge Nord har uddannet ambassadører, der skal understøtte, at borgere hjælpes til at tage stilling til livets afslutning.
"Livets afslutning" - Midtklyngen Sundhedspersonalet skal være bedre til at hjælpe de ældste og de mest syge med at få afklaret behandlingsniveauet i den sidste levetid.
"Den sidste tid" - Aalborg Kommune Aalborg Kommune arbejder med, at beboerne på kommunens 36 plejehjem får taget stilling til, hvordan de ønsker at leve den sidste tid.
Vicedirektør: Vi skal samskabe om borgerens sidste tid Det er en fælles opgave at sikre borgerne en værdig død, siger lægefaglig vicedirektør om det nystartede klyngeprojekt ”Den Sidste Tid”.
Erfaringer fra tre sundhedsklynger: Døden er en fælles opgave Den fælles indsats på tværs af sektorer er helt afgørende, hvis borgeren skal sikres en død uden overbehandling og efter egne ønsker.
Flere borgere skal have en værdig død Samtalen om den sidste tid kan være svær, men der er gode erfaringer. Nyt projekt skal indsamle og sprede den viden til flere kommuner.