Erfaringer fra tre sundhedsklynger: Døden er en fælles opgave
Den fælles indsats på tværs af sektorer er helt afgørende, hvis borgeren skal sikres en død uden overbehandling og efter egne ønsker.
- Alle er enige om, at borgeren ikke skal overbehandles, og at borgeren skal bestemme mere over sin sidste tid. Samtidig er der ingen, der tror på, at vi kan tilbyde den samme behandling til de ældste og mest syge om 10 år, som vi gør i dag. Og slet ikke om 20 år. Derfor er der nødt til at ske noget.
Sådan siger overlæge og konsulent Ove Gaardboe på en velbesøgt workshop om "Den gode død" arrangeret af Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Døden kender ingen grænser
Ledere og medarbejdere på tværs af sektorer og fagligheder var mødt talstærk op på Patientsikkerhedskonferencen 2024 for at høre om de mange erfaringer, der allerede er i kommuner, sundhedsklynger og andre tværsektorielle samarbejdskonstellationer med at undgå unødvendig behandling i livets sidste faser.
Ove Gaardboe ser et stort potentiale i netop sundhedsklyngerne, fordi samarbejdet mellem kommuner, hospital og almen praksis er defineret på forhånd.
- Erfaringen viser, at dér, hvor alle er med, der går det bedst. Det skyldes, at døden i mange, mange tilfælde er tværsektoriel. Der er mange, der dør, der har kontakt både i kommunen, hos egen læge og på sygehuset, siger Ove Gaardboe, der har stået i spidsen for en række "Klar til samtalen"-projekter bl.a. i Fremfærd-regi.
Ingen politiske konflikter
Projekterne har støttet plejepersonale, læger og andre i at tage den svære samtale om bl.a. genoplivning og livsforlængende behandling. For selv om flere danskere dør hjemme eller på plejehjem end for bare få år siden, afslutter mere end hver tredje dansker stadig livet på et sygehus - ofte efter få timers indlæggelse.
Den gode nyhed er dog, ifølge Ove Gaardboe, at alle er enige om, at ingen skal dø uden omsorg fra de nærmeste og under en behandling ofte på sygehuset, de hellere ville have været fri for.
- Der er ingen politiske konflikter. Der er ingen, der er uenige i det faglige grundlag. Det er et godt udgangspunkt for forandring, fastslog han på workshoppen.
Erfaringer samlet i indsatskatalog
På baggrund af erfaringerne fra de tre klynger og andre tværsektorielle samarbejdskonstellationer, vil der i Fremfærd-regi blive udarbejdet et indsatskatalog, der præsenteres til efteråret.
Indsatskataloget vil bygge på de bedste erfaringer fra de mange projekter og vil blive tilgængeligt på Viden på Tværs, KL's hjemmeside og Dansk Selskab for Patientsikkerheds hjemmeside og vil blive præsenteret på to gratis webinarer.
I Fremfærd Sundhed og Ældre, der står bag indsatskataloget, ser man frem til at kunne tilbyde kommunerne et samlet materiale, der gør det nemmere at tage den vigtige samtale og samarbejde tværsektorielt.
- Kataloget bygger på den viden, der er både fra tidligere Fremfærd-projekter og fra andre gode projekter. Vi stjæler med arme og ben. Der er ingen grund til at starte forfra hver gang, når der findes så gennemarbejdet materiale, man kan bygge videre på, siger Hanne Agerbak, kontorchef i KL og formand for Fremfærd Sundhed og Ældre.