
På jobjagt i Allinge
Elever fra 8. årgang på Aalestrup Realskole tog turen til Folkemødet på Bornholm for at afprøve nye veje til karrierelæring.
Kan debatter, fællessang og partiledertaler danne ramme om uddannelsesvejledningen?
Ja, lyder det fra Ida Plovbøl Pedersen, som er uddannelsesvejleder i Vesthimmerland Kommune.
I juni måned tog hun sammen med lærere og elever fra 8. årgang på Aalestrup Realskole den lange tur fra Vesthimmerland til Bornholm for at deltage i det årlige folkemøde i Allinge.
Ukendte og spændende jobfunktioner
På Folkemødet mødte eleverne politikere, organisationer og unge fra hele landet, deltog i debatter og fik indblik i uddannelses- og jobmuligheder, de ellers sjældent støder på.
Eleverne blev nemlig sendt på "jobjagt".
En opgave handlede om at finde én person med et anderledes, skørt, spændende eller ukendt job, fx en gøgler, robotprogrammør, krisepsykolog, tangdyrker, dronepilot, eventmager, falkoner, podcaster eller noget helt andet og derefter lave et videointerview med vedkommende om hans eller hendes vej gennem uddannelse og arbejdsliv.
En anden opgave handlede om at tage selfies med mennesker inden for forskellige jobtyper. Jo flere jo bedre.
- Eleverne kastede sig over opgaverne med stort engagement. Det er tydeligt at mærke, at når vejledningen kobles til virkelige oplevelser og fællesskaber, så bliver den både nærværende og mere relevant for eleverne. Og refleksionerne fra deres møder med folk på folkemødet vil vi bringe i spil i vejledningen i det kommende skoleår, både kollektivt og individuelt, fortæller Ida Plovbøl Pedersen.
Praksisnær vejledning udvider kendskab
Beslutningen om at sende 8. årgang til folkemødet kommer i kølvandet på Aalestrup Realskoles deltagelse i Fremfærd Børn-projektet "SamVej."
Her har der bl.a. har været fokus på, hvordan lærere og UU-vejledere kan samarbejde om at gøre vejledningen til en integreret del af elevernes hverdag.
Som led i projekt SamVej tilrettelagde Ida Plovbøl Pedersen sammen med en lærer fra skolen et praktikforløb i 7. klasse, hvor eleverne interviewede medarbejdere i lokale virksomheder og undersøgte deres uddannelses- og jobveje.
Derefter fik eleverne yderligere udvidet deres jobkendskab gennem en todages praktik på deres forældres eller anden slægtnings arbejdsplads.
- Vi oplevede, at den praksisnære vejledning havde en stærk gennemslagskraft og var med til at styrke eleverne karrierebevidsthed. Samtidig var praktikforløbet med til at skabe et stærkere samarbejde mellem forældre, skole og mig som UU-vejleder, siger Ida Plovbøl Pedersen.
Ikke længere "ugens gæst"
Hun oplever, at deltagelsen i projekt SamVej har bidraget til, at hun er blevet en mere kendt og integreret del af skolens liv, hvor hun tidligere med egne ord ”bare var en fagperson med indsigt i uddannelsessystemet, der kom ind fra højre.”
- Nu, hvor jeg ikke længere er ”ugens gæst ”, oplever jeg, at jeg får mere dybe og nysgerrige snakke med eleverne om deres overvejelser omkring karriereveje og uddannelse, siger Ida Plovbøl Pedersen.
Med afsæt i de gode erfaringer fra projekt SamVej har Aalestrup Realskole formuleret en ny strategi for uddannelsesvejledning, hvori indgår, at elever fra 8. årgang skal deltage i folkemødet på Bornholm. Tanken er at skabe rammer for demokratisk dannelse og bygge videre på de gode erfaringer med at bringe omverdenen ind i skolen.
Og da turen til Bornholm skulle planlægges, blev Ida Plovbøl Pedersen inviteret med ombord, for SamVej havde gjort det tydeligt, at UU-vejlederen har en vigtig rolle at spille i forhold til at få den praksisnære vejledning til at lykkes.
Det gode samarbejdet er styrket
Rejsen til Bornholm har ifølge UU-vejlederen været med til bestyrke det gode samarbejde, som SamVej-projektet lagde grundsten til.
- Jeg er en kendt og tryg voksen, som eleverne kunne tage fat i og tale med både i forbindelse med aktiviteterne på folkemødet og i fritiden på Friskolen i Østerlars, hvor vi overnattede. Og mine relationer til lærerne er bare blevet endnu bedre.
Aalestrup Realskole viser vejen for, hvordan man kan gentænke vejledning i grundskolen. SamVej blev startskuddet. Folkemødet blev en milepæl. Og rejsen fortsætter.
UU-vejleder Ida Plovbøl Pedersen