stress logo podcast

Podcast: Nyt syn på stress og skam

Forsker ved CBS Pernille Steen Pedersen fortæller i denne podcast om sin forskning i stress og skam og om udviklingen af nye dialogværktøjer, der kan styrke arbejdsfællesskabet som led i at forebygge stresssygemeldinger.

Af Irene Aya Schou 26/02/2020
Fremfærd

Forsker ved CBS, Pernille Steen Pedersen, fortæller i denne podcast om sin forskning i stress og skam og om udviklingen af nye dialogværktøjer, der kan styrke arbejdsfællesskabet som led i at forebygge stresssygemeldinger.

Moralske konflikter og skam

Hun fortæller om, hvordan stress og skam hænger sammen, og hvornår skamfølelsen kan skabe problemer for os. Hun bruger toget som metafor for de faser, en medarbejder typisk går igennem på vej mod et sammenbrud. Samtidig beskriver hun de moralske konflikter, der ofte opstår som følge af forandringer og stort arbejdspres, fordi man oplever en konflikt mellem det, man gerne vil udføre og kan stå inde for, og de faktiske muligheder.

To reaktionsmønstre på stress

Pernille Steen Pedersen fortæller om de to reaktionsmønstre på moralske konflikter, som ofte optræder i forhold til stress, og som hun igennem sin forskning har identificeret, nemlig den såkaldte problemløser-reaktion, hvor anerkendelse er knyttet til det at løse en opgave, og hvor skam knyttes til følelsen af ikke at præstere godt nok. Og relationsmester-reaktionen, hvor angst og skam er knyttet til ikke at være en vellidt del af arbejdsfællesskabet.

Udvikling af værktøjer i tæt samarbejde med kommuner

Materialet ”En oplyst anerkendelsesrejse” er blevet til i et forskningsprojekt med tre kommuner og partssamarbejdet Fremfærd. Mette Bisbo fra Børnehuset Bifrost i Skanderborg Kommune har testet og været med til at udvikle værktøjerne. Hun fortæller i podcasten, at værktøjerne giver en anden vinkel på stress og skam og gør det nemmere at tale om tingene i en personalegruppe.

I podcasten medvirker også HR-konsulent i Haderslev Kommune, Filip Christensen, der har afprøvet de dialogkort, der er en del af materialet. Podcasten er produceret af journalist Michael Christophersen.

Se materialet og prøv værktøjerne

Interesserer du dig for psykisk arbejdsmiljø, organisation og udvikling?

Så tilmeld dig Viden På Tværs' nyhedsbrev. Her får du viden om nye indsatser og værktøjer, og du kan se, hvordan andre arbejdspladser arbejder med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. 
Tilmeld dig nyhedsbrevet Organisation og Udvikling

Følg podcasten

Vil du have alle episoder af podcasten automatisk? Klik på ikonerne for at vælge, hvor du vil følge podcasten.

 

Værktøjskassen til forebyggelse af stress og styrkelse af arbejdsfællesskabet

Her finder du videoer, hæfter og dialogkort, som I kan bruge i arbejdet med at forebygge stress-sygemeldinger på jeres arbejdsplads.

Værktøjer til at arbejde med stress-forebyggelse og arbejdsfællesskaber

Se filmen: Sådan bruger du materialerne

Se filmen: Et nyt perspektiv på stress og skam

Hør podcasten: Nyt syn på stress og skam

Tema om stress