Smerter og demens

E-kursus: Smerter hos mennesker med demens

Smerter kan være svære at opdage og vurdere hos mennesker med demens, og der er risiko for fejlbehandling. Nyt materiale kan hjælpe.

Af Sine Molbæk-Steensig 13/09/2023
Fremfærd

Der er risiko for under- eller fejldiagnosticering af smerter hos mennesker med demens, og der er større sandsynlighed for, at de lider af ubehandlede kroniske eller akutte smerter. Det skyldes, at evnen til at forstå og give udtryk for smerter svækkes og forværres i takt med, at sygdommen udvikler sig.

Derfor er der brug for mere viden om, hvordan smerter kommer til udtryk hos mennesker med demens. I et nyt, gratis e-kursus ABC Demens – smerter er der fokus på at arbejde systematisk med at identificere, vurdere og håndtere smerter.

Gå til ABC Demens - smerter

Smerter giver adfærdsændringer

Fysiske smerter er ofte årsagen til, at mennesker med demens ændrer adfærd og bliver udadreagerende, men symptomerne bliver typisk fejltolket som psykisk eller social mistrivsel og derfor fejlbehandlet.

- Smertevurdering er kompleks, fordi smerte ofte viser sig på andre måder hos mennesker med demens, og fordi oplevelsen af smerte rummer mange facetter, fortæller Hanne Kærsmose Friberg, uddannelseskonsulent hos Nationalt Videnscenter for Demens.

Bliv klogere med nyt e-kursus

ABC Demens - smerter er et e-kursus udviklet af Nationalt Videnscenter for Demens. Det er gratis at oprette sig som bruger, og kursisten kan tage kurset i eget tempo.

Udover kurset om smertevurdering er er yderligere seks kurser til forskellige målgrupper, herunder grundkurset ABC Demens pleje og omsorg, der giver en god introduktion til arbejdet med mennesker med demens.

ABC Demens - smerter

Den nye e-learning er målrettet sundhedspersonale, der arbejder i hjemmeplejen eller på plejehjem. Kurset tager ca. 1 time at gennemføre og har fokus på fire cases, der alle indeholder små opgaver med situationer fra hverdagen.

Du lærer om:

  • Det særlige ved smerter og demens
  • Opsporing af smerter
  • Observation af smerteadfærd ved nedsat evne til at kommunikere
  • Brug af smertevurderingsredskaber
  • Smertelindrende omsorg og behandling (ikke medicinsk)
  • Smertestillende medicin og demens.
Smerter - En guide til vurdering og håndtering af smerter hos mennesker med demens

Sammen med ABC Demens – smerter hører en guide, som indeholder viden og konkrete anvisninger til, hvordan man kan identificere, observere og behandle smerter og dermed sikre, at de bliver opdaget, uanset hvor fremskreden demenssygdommen er. 

Sikker sundhed