Velfærdsteknologi

Konference i billeder: Vi skal give plads til nysgerrighed og arbejdsglæde

Velfærdsteknologi kan bidrage til et bedre liv for borgere på landets bosteder og større faglighed for medarbejderne. Det blev tydeligt på en konference om velfærdsteknologi i Købehavn, hvor der bl.a. blev afprøvet Moto-tiles, VR-briller og talt om virtuel cykelglæde.

Af Irene Aya Schou 23/03/2022
Fremfærd

- Vi skal væk fra myterne om, at velfærdsteknologi handler om robotstøvsugere og at spare arbejdskraft og i stedet se teknologien som en mulighed for mere selvbestemmelse for borgerne og en mulighed for at styrke medarbejdernes arbejdsmiljø, sagde Janet Samuel, som er kontorchef i KL og formand for Fremfærd Borgere med Særlige Behov.

Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen, fastslog, at der er et stort potentiale i at afprøve velfærdsteknologi, men at det kræver meget.

- Det skal være meningsfyldt for borgerne, og ledelsen skal med. Ledelsesopbakningen er alfa og omega. Det viser dette projekt. Der skal være rum og tid til at være nysgerrig, og vi skal kunne tale om de kompetencer, vi har brug for, både den teknologiske viden om det produkt, man bruger men også om, at vi kommer til at arbejde på en helt anden måde. 

Dagens ordstyrer Kasper Nizam slog fast, at projektet først og fremmest er et forandringsprojekt, ikke et teknologiprojekt.

- Det er ikke teknologien i sig selv, der er interessant, men den forandring, den kan skabe for borgere, medarbejdere og hele organisationen. Derfor er processen så vigtig, sagde Kasper Nizam, der sammen med resten af Social Digital-teamet i Implement har stået for at opsamle erfaringer og støtte tilbuddene i at gennemføre projektet i samarbejde med de syv kommuner og Fremfærd.

Aske Lønbæk Olsen (midt i billedet) fra botilbuddet Lyngtoften i Køge Kommune fortalte i en paneldebat om, hvordan Lyngtoften det sidste års tid har eksperimenteret med virtuelle cykelture som en måde at tage hånd om beboernes helbred og samtidig skabe gode oplevelser. Han understregede, at motion som motivationsfaktor ikke kan stå alene. Der skal spilles på flere tangenter.

- Hvis vi havde sagt til vores borgere ”Nu skal I dyrke mere motion”, så var projektet faldet til jorden. Det, der lykkedes godt for os, var at give borgerne ejerskab for denne her type velfærdsteknologi ud fra det, der interesserede dem hver især. Nogle var glade for at cykle i forvejen, nogle var interesseret i, hvordan Go-pro-kameraet fungerede, nogle kunne lide at klæde sig ud som en rigtig cykelrytter, og andre var draget af fællesskabet omkring cykelturene i fællesrummet, sagde han.

Læs mere om Lyngtoftens arbejde med velfærdsteknologi på Velfærdsteknologi skaber glæde og sundhed på bosted.

Anna Marie Lassen, lektor og ph.d. ved Ergoterapeutuddannelsen, UCN Nordjylland var med fra Aalborg på en video og fortalte om den følgeforskning, hun har lavet i forbindelse med projektet. Anna Maries undersøgelser viser, at velfærdsteknologi på forskellig vis medfører nye og uforudsete muligheder i det faglige arbejde. Hun fremhævede bl.a. aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen i Hillerød, der har afprøvet Virtual Reality. Afprøvningen af teknologien har giver ny viden om borgerne og nye ønsker for aktiviteter.

- En af beboerne afprøver fx en film med naturbilleder fra Norge, og det igangsætter nogle erindringer hos borgeren fra tidligere ture til Norge og et ønske om at komme tilbage. På den måde giver VR-teknologien anledning til nye mål, som man kan sætte ind i det faglige og pædagogiske arbejde, sagde Anna Marie Lassen.

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Kort om konferencen:

Konferencen blev afholdt i KL-Huset i København den 23. marts 2022 og markerer afslutningen på projekt "Velfærdsteknologi på dag- og botilbud".

Dagen var arrangeret af  KL, Ergoterapeutforeningen og konsulenthuset Implement og fokus var på, hvordan man implementere velfærdsteknologi på landets bosteder, så det er til størst mulig gavn for borgerne.

Godt 100 deltog i KL Huset og mere end 100 var med via et ZOOM-link bl.a. medarbejdere og ledere fra kommunale bosteder, konsulenter, i kommunerne udbydere af velfærdsteknologi, forvaltningschefer og repræsentanter fra de faglige organisationer. 

Se flere billeder fra konferencen på Fremfærds LinkedIn

Se livestream fra de første to timer af konferencen.

  • Åbning ved Janet Samuel, KL, og Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.
  • Tre fortællinger om brug af velfærdsteknologi på sociale tilbud, interview med tre projektledere og videoer.
  • Oplæg fra Anna Marie Lassen, forsker, UCN, der har fulgt projektet.
Læs om projektet Velfærdsteknologi i dag- og botilbud

Projektets formål er at inspirere og stimulere til praksisnær kvalitetsudvikling i det faglige arbejde på botilbud ved anvendelse af velfærdsteknologi. Sociale tilbud i syv kommuner deltager. 

Ønsker du at høre mere om projektet, så kontakt:

Specialkonsulent Mie Bjerre, KL på MIBJ@kl.dk 
Konsulent Mette Bay Nyholm, Ergoterapeutforeningen på mbn@etf.dk

Gå til projektside

Velfærdsteknologi på bosteder