poster

Bare få dage i sengen kan være livstruende

Plakat med QR-koder viser, hvad der sker i kroppen, når man er sengeliggende, og hvad man som plejepersonale skal være opmærksom på.

Af Irene Aya Schou 29/02/2024

Den grundlæggende sygepleje har afgørende betydning for mange borgere i eget hjem. Derfor har specialsygeplejersker i Borgernær Sygepleje i Odense Kommune fået udarbejdet plakaten 'Sengens skjulte Farer'. 

Plakaten viser, hvad der sker i kroppen, når man ligger immobil i sengen, og hvilken påvirkning det har på hjerte, lunger, tarme, muskler og knogler mv. efter kun få dage med manglende bevægelse. 

Lyt og læs dig til mere viden

Med sin enkelthed og mulighed for uddybning via QR-koder kan man nemt både lytte og læse sig til mere viden. Det eneste, man skal gøre, er at scanne QR-koden på sin mobiltelefon eller tablet.

- Plakaten kan fungere som refleksionsredskab og undervisningsmateriale til alle faggrupper, som yder sygepleje. Styrken er, at den er enkel og kan bruges af alle, siger Lotte Appelon, der er sygeplejerske, cand.cur. og arbejder som uddannelseskonsulent i Odense Kommune.

Blandt andet er der undervejs sparret med tosprogede kolleger og kolleger med læsevanskeligheder for at styrke anvendeligheden. Særligt er der taget højde for ordlyd, og at man kan få læst teksterne højt.

Henvendelser fra uddannelsessteder 

Som ansvarlig for specialuddannelsen i Borgernær Sygepleje har Lotte Appelon haft ansvaret for tilblivelse af plakaten. Hun præsenterede den på sin LinkedIn-profil for godt en uge siden, og interessen har været enorm.

- Det er kommet bag på os, at plakaten har fået så stor opmærksomhed. Vi har fået mange henvendelser, også fra sosu-skoler og professionshøjskoler, der vil bruge den i undervisningen, siger Lotte Appelon.

Ud på arbejdspladserne

Plakaten skal nu ud at leve på arbejdspladserne, hvor den kan danne grundlag for videre undervisning. Den kan hænge i frokoststuen, men man kan også have den med på farten, forklarer Lotte Appelon.

- Det vigtigste er, at den fører til refleksioner og diskussion om, hvad grundlæggende sygepleje er og et fokus på, at borgerne hjælpes til et så selvstændigt og aktivt liv som muligt.  Og en stor del af det handler om at komme ud ad sengen, siger hun.

Download plakat