Lyt og lær

Lyt og lær: Psykologisk tryghed

Her er tre podcasts, der gør dig klogere på psykologisk tryghed på arbejdspladsen, og hvordan man kan arbejde med at højne den.

Af Sine Molbæk-Steensig 13/11/2023

Lærer du godt med ørerne?

Her er tre gode podcasts om psykologisk tryghed, udvalgt af SPARK - Samarbejde om Psykisk ARbejdsmiljø i Kommunerne.

Podcasten Adfærd: Det utrolige potentiale i ’Psykologisk tryghed’ – med Christian Ørsted

- Vi kender alle sammen ledere, der siger "Jeg har fuld tillid til dig - det kan du sagtens". Det er et godt eksempel på noget, der rent faktisk giver lavere tryghed, for hvis du så laver en fejl, så må det være, fordi du er idiot. Det vil være langt mere hensigtsmæssigt at sige: "Det her er virkelig svært - jeg har din ryg, hvis det går galt".

Pointen kommer fra forfatter og ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der bliver interviewet af ekspert i adfærdsdesign Morten Münster. 

Socialpædagogernes podcast: Hvordan skaber vi psykologisk tryghed?

- Tør I sige, hvad I tænker? Tør I tale om jeres fejl? Tør I lade være?

Sådan spørger psykolog Rikke Høgsted i dette afsnit af Socialpædagogernes Podcast.

Lederhjerne: Sådan skaber du psykologisk tryghed og får dit team til at performe

- For mennesker så er angsten for at blive ekskluderet, forladt og efterladt lige så farlig som fysiske trusler, som vilde dyr og naturkatastrofer.

Det fortæller erhvervspsykologerne Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen i podcasten Lederhjerne. Her giver de også deres bedste råd til, hvordan man som leder kan skabe psykologisk tryghed.

 

SPARK og psykologisk tryghed

Når SPARK – Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne – støtter arbejdspladser i at styrke det psykiske arbejdsmiljø, så spiller graden af psykologisk tryghed en væsentlig rolle for, om det kan lykkes. Det gælder både internt i TRIO/MED og på hele arbejdspladsen.

Psykologisk tryghed er nemlig fundamentet for det gode psykiske arbejdsmiljø, dialogen og samarbejdet på arbejdspladsen, og derfor er der flere af SPARKs metoder og greb, der på forskellig vis højner graden af psykologisk tryghed. SPARK arbejder for at skabe en platform, der får forskellige perspektiver og stemmer i spil, fordi det understøtter mere ejerskab, mening, bedre processer og handlinger i praksis.

Derfor er psykologisk tryghed vigtigt

Psykologisk tryghed er vigtigt, fordi det:

  • Højner kvaliteten af vores arbejde: Ved at tale åbent om fejl kan vi lære af dem og forbedre praksis. Teams præsterer bedre, når der er en kultur præget af gensidig tillid og respekt.
  • Skaber nye løsninger på komplekse udfordringer, når vi deler vores undren, viden og ideer.
  • Skaber bedre trivsel: Ved at tale højt om bekymringer, følelse af magtesløshed, tvivl m.v. kan vi bedre rumme disse følelser hos hinanden. Vi bliver mindre slidte, når vi kan ”ventilere” vores usikkerhed.
  • Øger organisationens fastholdelsesevne: Et trygt arbejdsmiljø er en grundsten i tilknytning til arbejdspladsen og medarbejdere, der bliver længere på samme arbejdsplads.
  • Gør det muligt i højere grad at drage nytte af de forskellige potentialer og perspektiver, medarbejderne har.

SPARK menu