
Fremfærd Sundhed og Ældre
Læs om de projekter, som Fremfærd Sundhed og Ældre arbejder med.
Fremfærd Sundhed & Ældre arbejder med kerneopgaverne omkring ældre og sundhed – f.eks. på sundheds- og forebyggelsescentre, trænings- og rehabiliteringscentre, plejecentre og hjemmeplejen mv.
Nedenfor kan du læse mere om afsluttede og igangværende projekter i Fremfærd Sundhed & Ældre.
Fremfærd Sundhed & Ældre har udarbejdet en fælles programstrategi for perioden 2019-2021, der skal danne ramme for de kommende års indsatser på sundhedsområdet. Læs den her.
Igangværende projekter
Formålet med projektet er at styrke det arbejde, der foregår med at udvikle en ny dansk model med mindre selvstyrende teams, der i øjeblikket er i sin spæde start i en række kommuner. Her arbejdes bl.a. med bedre brug af medarbejdernes kompetencer, frisættende ledelse, større fagligt råderum, og tæt dialog mellem borger, pårørende og medarbejder om, hvorledes hjælpen tilrettelægges og afvikles i hverdagen.
Målet er at understøtte en arbejdsorganisering og faglig stolthed, således at medarbejdernes forskellige kompetencer kommer i spil og realiseres i sundheds- og ældreplejen.
Projektledelse: KL og FOA
Formålet med projektet er at bidrage til en styrkelse af arbejdet med at varetage den grundlæggende pleje i den kommunale hjemmepleje og hjemmesygepleje. Dette indebærer såvel en større opmærksomhed på vigtigheden af og agtelse for den grundlæggende pleje som en revitalisering af den grundlæggende pleje som arbejdsområde.
Fokus er dels på at udvikle et tydeligere og opdateret ledelsessprog om grundlæggende pleje og dels på at understøtte implementeringen af en ny måde at tænke og handle om grundlæggende pleje på.
Projektledelse: KL, FOA og DSR
Formålet med projektet ”Klar til samtalen” har været at udarbejde en række anbefalinger, der støtter sundhedsfagligt personale i deres arbejde. Dette opfølgningsprojekt har til formål at udbrede erfaringer og anbefalinger fra det første projekt, så de kommer flere arbejdspladser og kommuner til gavn.
Projektledelse: KL, FOA og DSR
Projektets formål er at finde en eller flere metoder til at arbejde med styring på ældreområdet, så den understøtter kerneopgaven, samtidig med at beslutningstagerne oplever at få viden om, hvad der virker, og at arbejdet på arbejdspladsen trækker i den fastsatte retning.
Projektet er relateret til Fremfærds bestyrelsesprojekt 'Mere kerneopgave mindre bureaukrati'
Projektledelse: KL og FOA
Læs mere:
Samskabt styring skal styrke kerneopgaven på ældreområdet
Afsluttede projekter
Projektet skal sikre respekt for det enkelte menneskes ønsker til den sidste levetid ved at medvirke til at understøtte en kultur på ældreområdet, hvor der tilbydes samtaler om livets afslutning, at udvikle og arbejde med hvordan man systematisk kan tilbyde samtaler med borgeren og helst også borgerens pårørende om borgerens sidste tid, at projektkommunerne og plejepersonalet etablerer entydige rutiner for at tilbyde sådanne samtaler og simple systemer til registrering og opbevaring af ønskerne.
Projektledelse: KL og Sundhedskartellet
Læs mere:
Medarbejdere og borgere skal tale sammen om den sidste tid
Spørgsmål om døden stiller plejepersonale i dilemma mellem jura og etik
Målet med projektet er at omsætte den eksisterende viden og få demenshandlingsplanens initiativer vedr. kompetenceudvikling implementeret i de daglige arbejdsgange gennem praksisnær læring. Fem kommunale plejecentre eksperimenterer med læringsformer med afsæt i dagligdagen for beboere, medarbejdere og ledere.
Projektledelse: KL og FOA
Læs mere om projekterne i de fem kommuner på siden: Demens - fra ambition til handling
Det overordnede mål med projektet er, at uddanne og opkvalificere personalet på plejecentre, så de er tilstrækkeligt rustet til at varetage opgaven med at assistere, bistå eller foretage den daglige tandbørstning, som den ældre har behov for.
Projektledelse: KL og Sundhedskartellet
Læs mere om projektet:
Ældres tandsundhed skal opprioriteres
Samarbejde mellem tandplejere og omsorgspersonale øger ældres tandsundhed
Tværfagligt samarbejde forbedrer ældres tandsundhed markant
7 gode råd til plejepersonalet: Sådan hjælper i de ældre med tænderne
Formålet med projektet er at uddanne og styrke de faglige kompetencer hos frontmedarbejderne hos de ældre i eget hjem – igennem et tværfagligt samarbejde med kost- og ernæringsfaglige. Herunder, er målsætningen at få afdækket - hvilke barrierer og udfordringer frontmedarbejderne oplever i mødet med den ældre borger, når det gælder dennes hverdag og måltider.
Projektledelse: KL og Sundhedskartellet
Læs mere om projektet på siden: Kost og Ældre
Projektet skaffer viden om, hvordan de enkelte medarbejdere i den kommunale ældrepleje arbejder i mødet med borgeren, når de skal arbejde rehabiliterende i stedet for kompenserende. Denne viden skal understøtte den forandringsproces, som kommunerne gennemgår, med de kulturændringer det kræver, herunder ændringer i medarbejdernes indsats i forhold til løsningen af kerneopgaven. Projektets andet spor er gennem processtøtte at understøtte 3-4 kommuners udvikling og implementering af målrettede og tværfaglige rehabiliteringsforløb. Det er målet, at spor 2 dermed skal være med til at konkretisere, hvad tværfagligt rehabilitering indeholder.
Projektledelse: KL og FOA
KORA har udgivet rapporterne 'Med hænderne i lommen' og Sygeplejerskernes rolle i rehabilitering i ældreplejen
Projektet har også afholdt et webinar om rehabilitering i ældreplejen.
Projektet har udgivet håndbog til det tværfaglige rehabiliteringsmøde
Læs mere på siden: Det Tværfaglige Rehabiliteringsmøde
Vakant Formand for Fremfærd Sundhed og Ældre
Torben Klitmøller Hollmann Næstformand for Fremfærd Sundhed og Ældre, Sektorformand, FOA
Mie Andersen Chefkonsulent, FOA
Lisbeth Lintz Formand, Overlægeforeningen/Akademikerne
Pia Heidi Nielsen Sektorformand, FOA
Lotte Meilstrup Konsulent, FOA
Dorthe Boe Danbjørg 2. næstformand, Dansk Sygeplejeråd/Sundhedskartellet
Tanja Bjørn Konsulent, OAO
Hanne Agerbak Kontorchef, KL
Karen Marie Myrndorff Chefkonsulent, KL
Charlotte Gjørup Hjemme- og sygeplejechef, Sønderborg Kommune
Margrethe Kusk Centerchef for Center for Sundhed og Omsorg, Helsingør Kommune